• NND Resa

Senegal 2018
 

Norra Norrlandsdistriktet Foto (NND) i Afrika
 

NND brukar anordna utflykter och resor i närområdet, t.ex. Höga Kusten och Västerbottensfjällen, men den här gången ville vi prova att göra något helt annat.
Två av oss, inklusive undertecknad, har en del erfarenhet av Afrika och tyckte att vi kanske skulle prova att göra en spännande och inte alltför dyr resa till Västafrika.
Eftersom vi kände till en liten resort i sydvästra Senegal så föll valet på att skapa en resa dit för fågel/natur- och kulturfoto.

Sex fotografer nappade på förslaget och den sista november i år bar det iväg för en vecka på varmare breddgrader.

Första etappen gick till Banjul i Gambia för vidare transfer till Senegal söder om Gambia.
Tre timmar senare anlände vi till Cassoumay Resort utanför Kafountine i Casamance provinsen, bara efter transfern så tyckte de flesta att resan var betald.
Intrycken är många när man kommer till ett land som Senegal när man inte har tidigare erfarenhet av kulturen och den afrikanska landsbygden.
Redan under transporten i den något utslitna minibussen smattrade det friskt i medhavda kameror.

Den första dagen avsattes för promenader i närområdet och för att ge oss en chans att acklimatisera oss till värmen.
Det är minimalt med turism i området vilket väsentligt ökar fotomöjligheterna och att få fotografera genuin kultur. Inom promenadavstånd kan man, utöver alla fåglar, besöka en helt osannolik fiskeverksamhet med lokala fiskebåtar, fisktorkning, rökning och paketering.
Nackdelen är att många av de tusental som jobbar där inte riktigt gillar fotografer vilket gör att man får tänka sig för och vara ödmjuk när man vill höja kameran, men det ska man ju alltid vara när man fotograferar människor.
Man kan även passa på att besöka en nedlagd fransk resort på 20 minuters promenadavstånd och där naturen börjat ta över det vi människor skapat.

Fågellivet i området är något av ett paradis för fågelintresserade och den kunnige plockar lätt ut ett 60-tal olika arter utan att knappt lämna frukostbordet på resortens uteplats.
Här kan man beskåda och fotografera mängder med rovfåglar, små sunbirds, finkar, pelikaner, gamar, vadarfåglar och en massa andra fågelarter.
Med lite tur dyker det även upp någon papegoja eller parakit också.
Vill man verkligen komma i kontakt med fåglar så tar man en båttur i mangrovedeltat, vilket vi naturligtvis gjorde.
Vi kunde inte annat än att förbluffas av mängden fåglar vid Pelican Island.
Här var det fullt av olika storkar, helig ibis, pelikaner, hägrar och olika skarvar.
Ett besök på den genuina ön Boun Island hanns också med under mangrove turen, det är en av väldigt få bebodda öar i området.

En dagstur ägnades till att besöka det heliga trädet i Abene och rundtur i Kafountine med besök i en ideellt driven yrkesskola för mindre lyckligt lottade unga kvinnor.
Om det var lite svårt att fotografera vid fiskeanläggningen så var det det motsatta här, det var snarare så att vi ombads att fotografera.
 
En vecka går fort, nästan fortare än vi fyllde minneskorten. Men alla kände sig väldigt nöjda med resan när det var dags att vända hemåt.
En stor del av nöjet är att få dela tiden med människor som brinner för ett gemensamt intresse, - i det här fallet fotografering.
Arbetet med efterbearbetning av bilder lär pågå ännu ett bra tag innan allt är omhändertaget.

Vart månde årets resa bära?
 
Bilder: Tommy Lie och Åke Andersson

loading...